Senatorja transgjinore në Amerikë, e vetmja në histori që fiton garën

Sarah McBride fitoi garën e saj të senatit shtetëror në Delaëare të martën në mbrëmje, duke u bërë senatorja e parë transgjinore e shtetit në historinë e SHBA.

“Ne ia arritëm. Fituam zgjedhjet e përditshme. Faleminderit, faleminderit, faleminderit.”

“Gjatë gjithë këtij cikli zgjedhor, Donald Trump dhe politikanë të tjerë u përpoqën të përdorin njerëzit trans si një armë politike, duke besuar se ata mund të fitonin popullaritet me nxitjen e frikës dhe urrjejtjes”, tha Annise Parker, CEO i Fondit LGBTQ Victory, në një deklaratë.

Sipas LGBTQ Victory Fund, McBride bashkohet me vetëm katër persona të tjerë trans që aktualisht shërbejnë në legjislaturat e shtetit.

Kjo përfshin përfaqësuesen e shtetit të Kolorados, Brianna Titone, përfaqësuesit e shtetit të Neë Hampshire, Lisa Bunker dhe Gerri Cannon dhe delegatin e shtetit të Virxhinias, Danica Roem, personi i parë trans që shërbeu në një legjislaturë të shtetit.

“Fitorja dërrmuese e Sarës është një dëshmi e fuqishme e ndikimit në rritje të liderëve transgjinorë në politikën tonë dhe u jep shpresë njerëzve të panumërt trans që kërkojnë një të ardhme më të ndritur”, shtoi Parker.

Siç shpjegon faqja e internetit e McBride, fushata e saj dhe puna e politikës së ardhshme do të përqëndrohet në përballueshmërinë e kujdesit shëndetësor, lejen familjare dhe mjekësore universale të paguar, reformën në drejtësinë penale etj.

As kjo nuk është hera e parë që McBride bën histori. Siç raportoi NBC, në 2016-ën, McBride foli në Konventën Kombëtare Demokratike, duke u bërë personi i parë transgjinor që flet në një kongres të madh të partisë.

Para fillimit të zgjedhjeve në shtator, McBride i tha Associated Press:

“Identiteti im është një pjesë e asaj që unë jam, por është vetëm një pjesë.”

Ajo shtoi: “Unë do të bëj ligjvënie jo bazuar në identitetin tim, por bazuar në vlerat e mia dhe në nevojat e zgjedhësve të mi.”

Advertisement
Loading...