Sekretet për të qenë një çift vërtet i lumtur

Të jetosh çift dhe të jesh i lumtur nuk është aq e thjeshtë sa mendojmë. Këtu janë rregullat që duhet të ndiqni.

Kur vendosni të bëheni çift, zakonisht e bëni atë për shkak të ndjenjave që keni për njëri-tjetrin, për dëshirën për të kaluar kohën së bashku dhe për të ndërtuar një të ardhme. Pasi të ketë filluar frekuentimi, ka shumë pengesa për të kapërcyer dhe këto janë si një shtrat prove, thelbësore për të kuptuar nëse çifti i formuar është destinuar të zgjasë ose nëse në vend të kësaj ai është në rrezik krize ose ndarjeje.

Edhe tejkalimi i krizave të lartpërmendura, nuk siguron që ata që zgjedhin të qëndrojnë së bashku janë vërtet të lumtur. Ndonjëherë, disa çifte mund të vendosin të qëndrojnë së bashku pavarësisht keqkuptimeve, por kjo nuk do të thotë që ata janë të lumtur. Për të qenë në gjendje të buzëqeshni dhe të jetoni në harmoni, është e nevojshme të mblidheni dhe të ndërtoni themele të qëndrueshme që lejojnë që çifti të rritet në një mënyrë të ngjashme si individë ashtu edhe si çift.

Bazat për një çift të lumtur

Për të siguruar që marrëdhënia e çiftit të jetë e lumtur dhe të vazhdojë e fortë dhe e qëndrueshme, ekzistojnë disa masa paraprake që do të ishte më mirë të merren që nga fillimi dhe që në afat të gjatë mund të bëjnë ndryshimin, duke e bërë çiftin aq të fortë sa kurrë më parë. Këtu janë disa nga ato më të rëndësishmet.

Të qenit bashkëpunëtorë. Rregulli i parë që duhet të ndiqni kur jeni bashkë dhe dëshironi të ndërtoni diçka së bashku është të gjeni vetëkënaqësinë tuaj. Të qenit miq brenda çiftit është shumë e rëndësishme sepse ju lejon të zhvilloni një lloj empatie që është në gjendje të mbetet e pranishme edhe kur keni një zënkë ose e gjeni veten në momente të pakëndshme. Ndarja e mendimeve, pasioneve dhe momenteve të këqija është një grup elementësh që me kalimin e kohës bëhen pak a shumë themele të forta. Të shohësh veten si një ekip dhe të veprosh për të mirën e përbashkët të çiftit është padyshim një nga dhuratat më të bukura që mund t’i dhurosh vetes kur vendosni të qëndroni së bashku.

Mos e sulmoni njeri-tjetrin. Grindjet, ju e dini, nuk mund të shmangen, dhe të qenit së bashku shpesh do të rezultojë në mendime të ndryshme për gjëra të caktuara. Në të njëjtën mënyrë, do të ndodhë të përplaseni për diçka dhe të shkoni në luftë. Ajo që bën ndryshimin në këto raste nuk është sa shumë luftoni por si silleni në këto momente. Në fakt, dëmtimi i njëri-tjetrit vetëm çon në grindje, duke lënë çarje në marrëdhënie që, megjithëse të trajtueshme, mund të çojnë në keqkuptime, duke krijuar një shkëputje emocionale në çift.

Mësoni të falni veten. Në të njëjtën kohë, është thelbësore të jesh i sjellshëm ndaj personit tjetër, duke u përpjekur të falësh gabimet e vogla që nuk shkaktojnë ndonjë dëm. Të thuash me qetësi atë që nuk është e gabuar dhe më pas ta lejosh veten të bjerë në atë që ndodhi është një mënyrë për të krijuar kohezion dhe empati që me kalimin e kohës bëhen pjesë e bashkëveprimit. Është e qartë që kjo nuk është një ftesë për të falur edhe gabimet serioze, por të mësosh të dallosh dhe të jesh më pak e gatshme të heqësh gjysmën tënde për çdo gjë të vogël.

Komplimentoni veten në vend që ta kritikoni. Në një botë në të cilën vetëm kritikohesh nga të tjerët, partneri duhet të përfaqësojë një strehë të sigurt. Nëse kritika konstruktive është gjithmonë e mirëpritur, për sa kohë që shprehet me mirësi, është më mirë t’i shmangni ato që synojnë vetëm fyerjen ose dëmtimin e personit tjetër. Është mirë të kujtojmë personin tjetër për cilësitë që vlerësojmë dhe na kanë bërë të dashurohemi. Kjo do t’u shërbejë të dyve të ndjeheni më mirë dhe të kujtoni edhe në momentet e errëta ato që ju shtynë të ishit bashkë.

Komunikoni. Gjyshërit shpesh e thonë këtë dhe është një nga të vërtetat më të mëdha të marrëdhënieve në çift. Komunikimi është një nga bazat më të mëdha që ekziston. Duke i thënë vetes gjithçka, hapjen e zemrës suaj ndaj personit tjetër, duke treguar se si ndiheni, duke komentuar një film… Çdo komunikim është i rëndësishëm dhe i veçantë dhe shërben që të dy ta njohin njëri-tjetrin më mirë.

Jini të arsyeshëm. Kur bini në dashuri, ju e bëni atë me shpirtin e personit tjetër, por edhe me pamjen e tij. Nëse bukuria nuk është e rëndësishme, ajo tregon kujdes për veten që do të thotë se përpiqesh gjithmonë të kënaqësh tjetrin dhe të jesh i këndshëm në mënyrën tënde. Kjo nuk do të thotë të jetosh gjithmonë nën gjykim, por të respektosh imazhin e vetes dhe personin që do, duke ofruar më të mirën e vetvetes edhe nga një këndvështrim estetik. Për më tepër, duke e bërë atë së bashku, mbase edhe duke vrapuar, është mirë edhe për çiftin.

Gjithmonë respekto veten. Respekti për njëri-tjetrin është një nga gjërat më të rëndësishme dhe më të vështira për tu kuptuar. Respektim do të thotë të mos gënjesh dhe të mos tradhtosh veten por të besosh tjetrin dhe të mos i kontrollosh ata për gjithçka që bëjnë. Dashuria duhet të jetë e lirë por e bazuar në besim. Ky është një ekuilibër që duhet të mbahet vazhdimisht.

Duke ndjekur këto rregulla shanset për të ndarë së bashku një marrëdhënie dashurie që shkon paralel me rritjen individuale dhe atë të çiftit, do të rriten. Në këtë mënyrë, njohja e ndonjë problemi dhe gjetja e një zgjidhje së bashku do të jetë me siguri më e lehtë, duke çuar në një marrëdhënie të lumtur.

Advertisement
Loading...