“Të hash, e të mos trashesh” zbulohet sekreti

Ky është përfundimi i një studimi të kryer nga një ekip aktiv në Institutin e Shkencave Shëndetësore Nestlè. Hulumtimi, detajet e të cilit u botuan në faqet e American Journal of Clinical Nutrion, monitoruan situatën e një kampioni prej 60 individësh.

Të gjithë pjesëmarrësve të studimit, pavarësisht nga grupi i tyre, u kërkua të konsumojnë një dietë të karakterizuar nga shpërndarja e mëposhtme ushqyese: 48% karbohidrate, 37% lipide, 15% proteina. Sidoqoftë, në grupin eksperimental, një frekuencë më e lartë u vu re në raport me konsumin e snack-it dhe konsumit kalorik të kësaj të fundit. Mesatarisht, dieta e ndjekur për periudhën e vëzhgimit përfshinte 600 kalori më shumë sesa parametrat ditorë të përdorur nga subjektet e monitoruara.

Në një kohëzgjatje prej 14 ditësh dhe falë analizës së indit dhjamor të bardhë dhe indeve të muskujve, studiuesit vunë në dukje se individët e përfshirë në grupin eksperimental,  kishin padyshim adipocite më të vogla. Konkretisht, qelizat e tyre të yndyrës u shënuan me një madhësi më të vogël se 40% në krahasim me atë që shihet në 30 lëndët e tjera, e gjithë pesha normale (BMI midis 20 dhe 25), pa probleme që lidhen me çrregullimet e të ngrënit.

Advertisement
Loading...