Dieta reale e cila do t’i bëjë çudi linjës së trupit tuaj

Dr. David Ludwig, ekspert për nutricizëm dhe obezitet në Fakultetin e Mjekësisë të Universitetit të Harvardit, ka shpikur planin e ushqimit të cilin e ka prezantuar në librin e vet “Always Hungry”

Programi fillon me “frenimin e dëshirës” për artikuj të caktuar, ndërkaq gjatë asaj periudhe duhet të përmbaheni nga të gjitha drithërat, sheqeri i përpunuar, perimet që përmbajnë amidon, alkooli dhe ëmbëltuesit artificialë.

Bishtajoret, perimet dhe pemët (deri në tri pemë në ditë) janë të lejuara. Çdo racion duhet të përmbajë porcion proteinash (mish, vezë, djathë apo jogurt) dhe yndyra (vaj ulliri, avokado, fruta arrore). Në këtë fazë rreth gjysmës së kalorive të marra gjatë ditës duhet t’i përbëjnë ato nga yndyrat.

Gjatë fazës së dytë dhe të tretë drithërat gradualisht përfshihen, mirëpo ato të papërpunuara, siç janë kinoa dhe tërshëra. Në fazën e dytë janë të lejuara perimet që përmbajnë amidon, siç janë kungulli, jo edhe patatja.

Faza e tretë është edhe shumë më e relaksuar, mirëpo rekomandohet që secili të gjejë sasinë ideale të karbohidrateve dhe sheqerit të cilat trupi i tyre i toleron.

Deri në fund të programit, rreth 40 për qind të kalorive duhet të kenë prejardhje nga yndyra, 40 për qind nga karbohidratet dhe 20 për qind nga proteinat.

Dr. Ludwig konstaton që planin e ka përpiluar në bazë të hulumtimeve të vëllimshme, mirëpo edhe duke hulumtuar studime të tjera për atë përse shtojmë peshë dhe si ta humbim atë.

Sqarimi i tij është ky: kur hamë karbohidrate siç janë buka dhe biskotat, niveli i insulinës në trupin tonë rritet. Qelizat tona yndyrore thithin kaloritë dhe i mbajnë ato, për ç’shkak nuk ka mjaftueshëm në gjak, ndërkaq truri ynë ende mendon që trupi është i uritur.

Meqenëse njëra ndër mënyrat më të shpejta që të fusim kalori në gjak është ajo që hamë përpunime të thjeshta karbohidratesh,i fusim në gjak dhe atëherë sërish do të jemi të uritur.

Ky është rrethi vicioz, thotë dr. Ludwig, i cili çon deri në ngadalësim të metabolizmit dhe në shtim peshe. Ai thotë që roli i fazës së parë të dietës është që “sërish t’i trajnojë qelizat tona yndyrore” që t’i lirojnë kaloritë të cilat i depoziton, në mënyrë që trupi të mund të “kuptojë” kur është vërtet i uritur.

Ludwig thotë që kjo ndodh kur karbohidratet e thjeshta zëvendësohem me yndyra.

“Kështu ulet niveli i insulinës dhe qetësohet inflamacionin kronik, ndërkaq qelizat yndyre pushojnë të marrin aq kalori dhe i lirojnë në trup. Uria natyrisht bie, metabolizmi përshpejtohet dhe filloni të humbni kilogramët duke bashkëpunuar me trupin tuaj, në vend që të shkoni kundër tij”, thotë dr. Ludwig.

Ai thekson që të personat të cilët kanë marrë pjesë në studim vërtet më pak kanë pasur dëshirë për karbohidrate në fazën e tretë të dietës.

Gjithashtu, ai propozon shëtitje të rregullta, qëllimi i të cilave nuk duhet të jetë “aktiviteti fizik”, si i tillë, por kënaqësia.

Dr. Ludwig është kundër numërimit të kalorive dhe konsideron që njerëzit duhet të hanë kur janë të uritur.

Advertisement
Loading...